חישוב מס שבח ירושה – כל מה שחשוב לדעת
נכסים המתקבלים מירושה מעלים הרבה פעמים שאלות בפני מקבלי הירושה האם חל עליהם לשלם מס שבח כאשר מוכרים את הנכס או האם יש פטור. לא אחת ירושה אמורה להתחלק בין מספק מקבלים של הירושה ולעיתים אף אם יש ביניהם שונות בקרבה, דבר המשפיע על חבות המס.
ראשית עולה השאלה האם הירושה – בעת העברת זכות במקרקעין, דירה, חנות או כל זכות ליורשים, האם מתקיימת מכירה – עסקת מקרקעין? חוק מיסוי מקרקעין קבע כי "הורשה איננה מכירה או פעולה באיגוד מקרקעין". כלומר, בפועל אין עסקה ומקבל הירושה " נכנס לנעלי המוריש" כלומר בוחנים אותו לפי הזכויות / החובות שעמדו למוריש. יום רכישת הנכס לא יהיה יום ההורשה אלא היום בו רכש המוריש את הנכס.
סוג הקירבה המשפחתית למוריש, גם יש לה השפעה על תוצאת חישוב המס שיחול בעת מכירת הנכס. נכס ירושה יכול להיות מהורה לבת הזוג, לצאצא, לאח לדוד ואחרים ויש לבוא עם כל אחד בחישוב המס על פי מה שהחוק מתיר ויש התייחסות מדויקת לעניין מי ייחשב בן משפחה
נבחין בין דירת מגורים לבין זכות מקרקעין אחרת כי שם חישוב המס שונה וכן יש פטורים אותם ניתן לממש ולהימנע מתשלום מס שבח .
הבעיה בחישוב מס שבח ירושה היא האם במכר דירה שהתקבלה בירושה יש תשלום מס או שיש פטור ממס?
חישוב מס שבח ירושה הוא לא פשוט. מס שבח מוגדר כמס על עליית ערך הכנס מרגע הקנייה ועד מכירתו. אולם כאשר אדם מקבל נכס בירושה, עולה השאלה מתי "רגע הקנייה". האם מהרגע שהמוריש קנה את הנכס? או מהרגע שהירושה עברה לידיו? או אולי תאריך כלשהו באמצע?
החוק פותר את הבעיה וקובע שהיורש "נכנס לנעליו" של המוריש ולכן חייב במס שבח על כל עלייה בערך הנכס מרגע הקנייה ע"י המוריש. אותו החוק בדיוק פותח פתח לפטור ממס שבח.
בחוק מיסוי מקרקעין נקבעה הטבה ייחודית ליורשים של זכויות מקרקעין ונקבע שניתן לנצל הטבה למוריש, פטור ממס שבח במכירת דירת הירושה. פטור לדירה מזכה.
דירת מגורים מזכה – באילו מקרים תזכו בפטור?
"דירת מגורים מזכה" תזכה את היורש במכירתה בפטור בתנאים הבאים, ומצטברים:
- המוכר הוא או בן זוגו של המוריש, או צאצא של המוריש או בן זוגו של הצאצא של המוריש
- לפני פטירתו היה המוריש בעלה של דירת מגורים אחת בלבד.
- אילו היה המוריש עדיין בחיים והיה מוכר את דירת המגורים היה פטור ממס בשל המכירה
הפטור שניתן מתוקף הירושה לפי סעיף 49ב (5) לא פוגע בפטור האישי כבעל דירה יחידה שיש למקבל הירושה למכור את דירתו היחידה בפטור ממס שבח בתנאים האישיים שלו לפי סעיף 49ב(1) ושנהנה גם מהפטור שהיה למוריש.
"דירת מגורים מזכה" היא דירת מגורים ששימשה למגורים והייתה רשומה למגורים. כלומר:
דירה או חלק מדירה, שבנייתה נסתיימה, בבעלותו או חכירתו של יחיד ולא חברה, והדירה משמשת למגורים או מיוחדת למגורים על פי טיבה. יש בה מתקנים המצויים בדרך כלל ב דירת מגורים אשר הנם חיוניים לשם קיום סביר של חיים כגון: שירותים, מטבח, חדר אמבטיה וכיו"ב. הדירה אינה מהווה מלאי עסקי לצורכי מס הכנסה והיא רשומה בטאבו כדירת מגורים .
האם הפטור בירושה הינו סכום הפטור לכל יורש או לדירת המגורים?
בבית המשפט עלתה הסוגייה האם הפטור שניתן על הירושה הוא פטור על דירת הירושה או האם הפטור הוא לכל יורש, ונקבע כי הפטור חל על הדירה. כלומר אם המכירה עברה את תקרת הפטור כ -4,500,000 (שנת 2020 ) על ההפרש יחול מס שבח שיתחלק בין היורשים. חישוב מס שבח ירושה יעשה מיום הרכישה של המוריש ועד למכירתה ויהיו גם זכאים לחישוב מס ליניארי על ההפרש שנוצר בין סכום התקרה למחיר המכירה.
נכסים אחרים שהתקבלו בירושה וחישוב המס עליהם
כאשר הזכות במקרקעין מתקבלת ואינה דירת מגורים, כמו חנות, משרד, קרקע, נכס נדל"ן, בניין, שטח אדמה וכדומה לא דירת מגורים יחידה. הפעולה הראשונה לצורך החישוה הינה קביעת שווי הרכישה הירושה של זכות המקרקעין.
אולם בגלל שבעבר היה בישראל מס עיזבון החישוב יהיה שונה בהתאם ליום שנפטר המוריש.
- אם המוריש נפטר לפני ה 1 באפריל 1981 – שווי הרכישה יהיה היום בו נפטר
- אם המוריש נפטר לאחר 1 באפריל 1981 – שווי הרכישה יהיה כאילו הנכס נמכר על ידי המוריש ויום הרכישה נקבע לפי מועד הרכישה של המוריש גם כן
בחישוב המס עומדות הזכויות להכיר בהוצאות בגין הנכס הנמכר שהוצאו לאורך השנים.
איך יתבצע חישוב המס על הנכס – הזכות מקרקעין שהתקבלה בירושה
חישוב מס השבח יתבצע לפי מועד יום הרכישה ועד למועד המכירה בהתאם למדרגות המס שהיו לכל תקופה ותקופה שם גם אחוז המס שונה לכל תקופה
לעבוד עם מומחי מיסוי מקרקעין ויעוץ מס
כאשר נעשים חישובי מס שבח ירושה, במקרים שלא חל הפטור והיורש משלם מס שבח, החיוב הסופי בגינם הוא ברמה האישית של היורש. לכל אחד מהיורשים חישוב נפרד. וכאן חשובה מאד המומחיות במסוי מקרקעין לצד הידע והניסיון במיסוי יחיד ומס הכנסה. וזאת על מנת לערוך חישוב מיטבי עבור כל אחד ואחד ולשלם את המס הנכון ולא תשלום מס בעודף כפי שקורה במקרים רבים. מקרים בהם הכסף נותר בקופת המדינה ולא בידי היורשים.
ראו עוד: החזר מס שבח | חישוב מס שבח לינארי | יועץ מס | מימוש זכויות רפואיות |