אובדן כושר עבודה פטורים, הנחות והטבות נוספות איך להימנע מתשלום עודף
אובדן כושר עבודה מצב בו אדם מאבד את יכולת ההשתכרות שלו באופן מלא או חלקי, קבוע או זמני, ואין באפשרותו להתפרנס. בישראל יש כיסויי ביטוחי לאובדן כושר העבודה הן מהמוסד לביטוח לאומי בו מבוטח כל אזרח מעל גיל 18, והן חברות ביטוח פרטיות ומגוונות להם משלמים פרמיה לכיסויי מצבי אובדן כושר עבודה.
בביטוח לאומי כדי לקבל תשלום חודשי או חד פעמי עבור אובדן כושר העבודה יש להגיע לוועדות רפואיות שהן אלה שמגדירות האם אכן יש אובדן כושר עבודה, ומה חומרתו. לפי האחוז שיינתן בהתאם לחומרת המצב יקבע האם מדובר על אובדן כושר זמני או קבוע ואם אובדן כושר העבודה הוא מלא או חלקי. או במחלקת תאונות אישיות או במחלקת נפגעי עבודה.
קיימים 3 סוגי פוליסות לאובדן כושר העבודה בחברות ביטוח פרטיות:
- אובדן כושר העבודה – שהמבוטח לא יכול לעסוק בכל עיסוק שהוא
- אובדן כושר עבודה – שהמבוטח לא יכול לעבוד בעיסוק סביר, בהתאם להשכלתו הכשרתו וניסיונו
- אובדן כושר העבודה – שהמבוטח אינו יכול לעסוק בעיסוק האחרון בו עסק טרם פגיעתו.
קצבת אובדן כושר עבודה היא קצבה המשולמת מכוח פוליסת ביטוח אובדן כושר העבודה לאדם שנפגעה יכולת ההשתכרות שלו בשיעור של לפחות 75%.
קשה להאמין, אבל פיצויים בגין אובדן כושר עבודה חייבים במס. כן, אם חוויתם תאונה קשה שפגעה ביכולת שלכם לעבוד ואחרי מאבק ארוך הצלחתם להוכיח שמגיעה לכם קצבת אובדן כושר עבודה- תצטרכו לשלם מס על הקצבה. הרעיון שתשלום זה מחליף הכנסת עבודה, הכנסה מיגיעה אישית ולכן חייבת במיסים.
פטורים, הנחות והימנעות ממס עודף
החוק מבחין בין שני סוגים של גופים מהם ניתן לקבל פיצוי בגין אובדן כושר עבודה. הראשון הוא כל גוף שאינו קופת גמל לתגמולים או קצבה (פוליסת פרט, ריסק או פוליסה פרטית) והשני הוא קופת גמל לתגמולים או לקצבה.
הממשלה קבעה בחוק המיסים שלה כי כספים המתקבלים מקופות גמל נחשבים "הכנסה פירותית" ולכן חייבים במס עפ"י מדרגות מס הכנסה, בדומה להכנסה מעבודה שכירה. לעומת זאת, כל פיצוי מגוף אחר חייב במס בגובה 35% מהשקל הראשון.
לכן, הטיפ הראשון לצמצום חבות המס מגיע כבר בשלב רכישת הפוליסה: וודאו שפוליסת הביטוח מקושרת אל קופת גמל, ביטוח מנהלים או קרן פנסיה בבעלותכם כדי להימנע מתשלום מס גבוה מהשקל הראשון.
הטיפ השני הוא לעשות תיאום מס ברגע שהקצבה מאושרת ולא לגרור רגליים או לחכות עם זה. ללא תיאום מס, הקצבה שלכם תחויב ב-מס במדרגות מס גבוהות כ- 47% כבר מהשקל הראשון- בדומה לכל הכנסה נוספת ללא תיאום מס. לכן, אם אתם נהנים ממספר רב של מקורות הכנסה, מומלץ על הגשת תיאום מס, אותה מבצעים ף ברשות המיסים עבור כל גוף ממנו יש הכנסה.
מה קורה אם הקצבה אינה מגיעה מקופת גמל וחייבת במס גבוה מהשקל הראשון?
פנייה למס הכנסה וחברות הביטוח יכולה לעזור!
אם ברשותכם פוליסת ביטוח מסוג פרט הכוללת כיסוי אובדן כושר עבודה, פוליסת ריסק בלבד הכוללת כיסוי כזה או פוליסת ביטוח אובדן כושר העומדת בפני עצמה, פנו לחברת הביטוח לבקש לקשור את הפוליסה לפוליסת תגמולים לעצמאים או מנהלים, אם יש לכם כזו. במקרה שאין לכם פוליסת תגמולים, מומלץ לפתוח פוליסת תגמולים לעצמאים ולקשור אותה לכיסוי אובדן כושר העבודה קיים (ניתן לפתוח פוליסה גם בפרמיה נמוכה).
אם חס וחלילה הגעתם למצב של אובדן כושר וחברת הביטוח מנכה לכם מס, מומלץ לפנות למס הכנסה בבקשה להקטין את המס או לבטלו. כמו כן, במידה ומנכים לכם ביטוח לאומי במקור, אפשר לפנות למוסד לביטוח לאומי ולבקש הקלה.
הטבות נוספות לזכאים לקצבה בגין אובדן כושר עבודה. קבלת קצבאות מן המוסד לביטוח לאומי, יוצרת לעיתים זכאות למגוון של הטבות נוספות כגון: הנחה בתשלומים לקופת החולים, הטבות במס הכנסה, הנחה בתחבורה ציבורית ובתשלומי החשמל והארנונה וכדומה. לכן, עם הגשת התביעה למוסד לביטוח לאומי, כדאי לברר גם בדבר הטבות אחרות שניתן לקבל, לאחר ההכרה באובדן כושר העבודה על ידי ביטוח לאומי של לפחות 75% דרגת אי כושר השתכרות לצמיתות.
הטבת מס רכישה לבעלי זכאות של לפחות 75% דרגת אי כושר השתכרות לצמיתות.
מדובר על הנחה במס רכישה. זכאים לה מספר אוכלוסיות ייחודיות וביניהם בעלי זכאות לש 75% דרגת אי כושר השתכרות. הזכאות ניתנת מרשות המיסים, משרדי מיסוי מקרקעין והינה משמעותית ביותר. במקום מדרגות מס רכישה רגילות, הזכאות כוללת הנחה בתשלום מס הרכישה כאשר התשלום עומד של סך 0.5% בלבד משווי הרכישה.
מי זכאי ומדוע?
אדם נכה בגילאי 18 ומעלה שנקבע לו דרגת אי כושר השתכרות בסך 75% על ידי המוסד לביטוח לאומי.
אדם נכה בגילאי 18 ומעלה שנקבעה לו נכות לצמיתות בשיעור של 100% או נכות מצטברת של 90% עבור ליקויים שונים, בחישוב מיוחד שבלעדיו הייתה נקבעת לו 100% נכות לפחות על ידי המוסד לביטוח לאומי
הקריטריונים לזכאות – חשוב להקפיד על כך, רכישת הדירה נועדה למגורים. וכן, הדירה תירשם על שמו של הזכאי. ההטבה ניתנת לניצול פעמיים במהלך החיים בלבד.
פנו עוד היום למומחים בנושא מיסוי מקרקעין על מנת להנות מההטבה זו לזכאים עקב אובדן כושר עבודה>>
ראו עוד: חישוב מס לינארי | מס שבח תושב חוץ | יועצת מס | מימוש זכויות רפואיות